Fem grader kaldere enn i fjor

Bading er foreløpig bare for de tøffeste blant oss. De siste ukene har det nesten ikke blitt varmere i havet langs norskekysten.

Bader i Flødevigen

FOR SENT Å SNU: Det er ti grader i lufta, ti grader i sjøen, bølger og liten kuling når havforsker Jon Albretsen kaster seg i sjøen utenfor Arendal 2. juni i år.

Foto: Espen Bierud, Havforskningsinstituttet

Det kalde været setter sine spor også i havet. Siden starten av mai har det ikke blitt særlig varmere i havoverflaten, viser målinger fra Havforskningsinstituttet.

– I forhold til i fjor er det hele fem grader kaldere i vannet, sier havforsker Jon Albretsen i Flødevigen ved Havforskningsinstituttets stasjon i Flødevigen utenfor Arendal.

Har sjøen for seg selv

Jon Albretsen

BADER HVER UKE: – Når du har badet deg gjennom vinteren er 10 grader en forløsende følelse. Det er når det er to grader at det stikker litt, sier havforsker Jon Albretsen.

Foto: Havforskningsinstituttet

Selv kjenner Albretsen det kalde havet på kroppen jevnlig. Hver tirsdag bader han og kollegene. Året rundt.

Bildet over ble tatt 2. juni. Da var det ti grader i lufta, ti grader i sjøen og liten kuling. Nå, to uker senere, skinner sola og det har blitt et lite hakk varmere.

– I dag er sjøtemperaturen 13 grader. Det er langt unna nivået som folk synes er behagelig. I mitt hode bør vi ha 18 grader, sier forskeren og legger til at badeaktiviteten ellers på Sørlandet har vært laber så langt denne sommeren. Havforskerne får stort sett ha sjøen for seg selv.

Sørlandet henger mest etter

Målinger gjort av Havforskningsinstituttet viser at det er unormalt kjølig langs store deler av kysten (Finnmark er unntaket), men at særlig Sørlandet henger etter.

Årsaken er at denne delen av kysten er mer påvirket av vær og vind enn delene som grenser mot Norskehavet. På Vestlandet og nordover bidrar blant annet den norske Atlanterhavsstrømmen til å stabilisere temperaturen, forklarer Albretsen.

Her kan du se årets temperatur (blå linje) sammenlignet med fjoråret (rød linje):

Sjøtemperatur Flødevigen

2014 OG 2015: Sjøtemperatur målt på Havforskningens stasjon ved Flødevigen utenfor Arendal.

Foto: Havforskningsinstituttet

Kan bli en ond syklus

Den kalde lufta er avgjørende for temperaturen i overflatevannet. Men også vinden virker inn, forteller forskeren.

Drømmesommeren 2014 blåste det lite, og overflatevannet fikk ligge i fred og varme seg opp. Denne sommeren har det blåst mye, og kaldt vann fra dypet blir blandet inn med det varmere overflatevannet.

Dersom sommervarmen plutselig skulle sette inn, kan det merkelig nok virke mot sin hensikt, forteller Albretsen.

– Det blir en ond syklus. På dager med stor forskjell mellom hav- og landtemperatur blir solgangsbrisen større enn den pleier. Og vi vil helst ha lite vind for at overflatevannet skal få varmes opp i fred.

Se hvordan oppvarmingen stagnerer

Grafene under viser normal temperatur (grønt felt) sammenlignet med årets temperatur (blå linje). Mens vannet var varmere enn normalt i vinter, har det blitt kjøligere enn normalt denne våren.

Se flere målinger på Havforskningens nettsider.

Lista (Vest-Agder)

Sjøtemperatur 1 meter Flødevigen
Foto: Havforskningsinstituttet

Sognesjøen (ytterst i Sognefjorden)

Sjøtemperatur 1 meter Sognesjøen
Foto: Havforskningsinstituttet

Eggum (Lofoten)

Sjøtemperatur 1 meter Eggum
Foto: Havforskningsinstituttet

Ingøy (Vest-Finnmark)

Sjøtemperatur 1 meter Ingøy
Foto: Havforskningsinstituttet