Få får oppfylt ønsket om hvit jul

Mildvær og regn vil prege kommende uke og julehelgen i store deler av landet. – Men ting kan endre seg. Vi har ikke gitt opp håpet, presiserer meteorologen.

Barn på skøyter i Spikersuppa i Oslo

IS ISTEDET: Skøyteisen i Spikersuppa kan bli det nærmeste Oslo-folket kommer hvit jul, dersom prognosene holder stikk. Også nordpå kan det bli mer is enn snø denne julen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Per nå ser det veldig dårlig ut med tanke på hvit jul de fleste steder.

– Dagens prognose viser at det ikke blir kaldt i julen. Unntaket er Svalbard, Øst-Finnmark, fjellet i Sør-Norge og indre deler av Østlandet, sier meteorolog Justyna Wodziczko.

Kan bli ni grader i Bodø

Varm og fuktig luft vil føre til kraftig temperaturstigning i hele landet rett over helgen, med sørvestlig vind og regn på Sørlandet, Vestlandet og opp til Nordland og Troms.

I Bodø kan temperaturen komme opp i hele i 8-9 grader onsdag, mens det er ventet seks plussgrader i Trondheim.

Østlendingene, derimot, kan vente seg både oppholdsvær og sol kommende uke.

Årsaken er at Østlandet vil ligge i skyggen av den sørvestlige vinden og slipper unna både vinden og regnet. Det gjør landsdelen også beholder snødekket som allerede ligger der.

Justyna Wodziczko

HÅPER FORTSATT: Statsmeteorolog i Tromsø, Justyna Wodziczko, sier værmeldingen for julen fortsatt kan endre seg. – Vi håper jo det, sier hun.

Foto: MET

Regn på snø

På slutten av uken vil et lavtrykk øst i Barentshavet føre til nordlig vind og kaldere luft. Det gir god sjanse for litt snø i Nord-Norge, Trøndelag og kanskje så langt sør som Møre og Romsdal.

Men gleden blir kortvarig.

– Natt til julaften kommer det mildere luft igjen i hele landet, og da kommer regnet. Trolig blir det hvitt mange steder, men ikke slik man ønsker seg til jul. Det blir mer is enn snø, med veldig glatte veier, sier Wodziczko.

Har kartlagt juleværet siden 1977

Fredag la Meteorologisk institutt ut et snøkart på Twitter, basert på juleværet de siste 40 årene.

Laster Twitter-innhold

Hittil ser årets jul ut til å passe perfekt inn i statistikken, med regn og sludd langs hele kysten fra Sørlandet og nordover til Nordland og Troms, fint vær på Østlandet og julekulde aller lengst i nord.

– Ja, dette ser ut til å bli en gjennomsnittsjul. Men ting kan fortsatt endre seg. Vi håper jo det, sier Wodziczko.

– Lavtrykket avgjør alt

Lavtrykket i Barentshavet avgjør mye. Hvis det blir liggende stabilt lenger enn prognosene sier per nå, kan den kalde perioden vare lenger.

Da øker sjansen for hvit jul betraktelig.

Over helgen vil meteorologene kunne si mer om hvordan lavtrykket beveger seg. Da vil de også kunne si med større sikkerhet hvordan været i julen blir.

– Jo nærmere julen vi kommer, jo sikrere blir varselet, sier meteorologen.

Utsikt over Bergen med snø fra Fløyen m\

BARE Å GLEMME: Bergen får nesten garantert ikke hvit jul, slik værsituasjonen ser ut til å bli. Slik så det ut 2. januar i år.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK