Mer igjen av årets «sommerkvote»?

Alle ønsker vi oss fint vær i sommerferien, men er det «nok» solskinn til BÅDE vår og sommer?

Oslo mandag 8. juli 2013

I Frognerparken har tobeinte og firbeinte all grunn å kose seg i sommervarmen. Fra venstre: Henriette Dillingøen, Charlotte Støelen og Erik L'Estrange.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Våren og sommeren har vært knallfin for mange av oss. Vi har hatt en spesielt mild marsmåned, vestlendinger har hatt den varmeste aprilmåneden på 120 år og flere ganger har hele landet vært skyfritt.

Denne uken fikk vi også vite at Østlandet har hatt en av de beste forsomrene på veldig lenge.

Flere steder i landet har opplevd knallvarme de første sommerukene. Men det er grunn til å bli forvirret når kalde luftmasser fra nord i neste omgang kler store deler av landet i vinterdrakt.

Kan godværet rett og slett være «brukt opp»? Heldigvis viser statistikkene fra tidligere år at dette ikke er mulig.

Snøvær om sommeren

USTABILT SOMMERVÆR: Bildet fra Bjerkvik i Narvik, er et godt eksempel på at det har vært sommer og vinter på samme tid i år.

Foto: lindaajhansen / Instagram

Sommerværet betyr mye for oss

Vi har dyrebare dager foran oss. I sommerferien skal batteriene lades og vi skal koble av fra arbeid og travle dager. Vi nordmenn er ikke akkurat bortskjemt med sol og varme, været betyr mye for ferieopplevelsen.

Dette merkes spesielt godt på Yr, som har høysesong nå om sommeren med en tydelig brukertopp i juli hvert år.

Om sommeren «stopper været opp»

Som kjent skifter været mye her på våre breddegrader, og det er sjelden at vi får en lang periode med det ene eller det andre.

De største værskiftene skjer gjerne om vinteren. Om sommeren kan værlaget lettere bli liggende.

– Systemene er svakere og blir liggende over lengre tid om sommeren, forteller klimaforsker Geir Kjærnli ved Meteorologisk institutt.

Trykksystemene er små, og har i tillegg liten hastighet. Årsaken er at motoren bak mye av været i verden, temperaturkontrasten mellom ekvator og polene, ikke er like kraftig på denne årstiden.

I det siste har vi hatt mye kald nordavind. Når vi får et slikt bytte av luftmasser, kan det ta tid før vi får en ny værtype.

Slik har sommerværet vært tidligere

Det finnes eksempler på at en fin forsommer blir etterfulgt av mye dårlig vær – slik som tilfellet var i 1992. Da startet sommeren like bra som i år, men drømmeværet sviktet da fellesferien begynte.

– Det er mange eksempler på at du har hatt en fin forsommer, og at det så har snudd. Det husker vi alle. I fjor var det nærmest omvendt på Østlandet, med dårlig vær på forsommeren og fint senere.

Det finnes også eksempler på at været ikke skifter i løpet av sommeren. Kanskje er vi riktig heldige, og får en drømmesommer som i 1947. Da skinte sola over Sør-Norge, nesten uten stans, i flere måneder.

– Dette var en sommer som skiller seg ut på mange måter. Folk varmet seg til langt ut i september, mimrer klimaforsker Geir Kjærnli.

Dette sier månedsvarselet

På yr.no kan du finne værvarsler som går ti dager frem i tid. Det finnes også varsler for de neste fire ukene, men disse er svært usikre og lages på en annen måte enn de tradisjonelle værvarslene.

Ifølge det ferskeste månedsvarselet kan dette bli juliværet i 2014:

  • Uke 27: Det ustabile været ventes å fortsette i hele landet. Mye rolige vindforhold og enkelte regnbyger, men også noe sol de fleste steder.
  • Uke 28: Kjølig i nord, mer normale temperaturer i sør. Normalt med nedbør i hele landet, men mye ustabilt vær.
  • Uke 29: Fortsatt kjølig over Finland og nordlige deler av Baltikum. Kanskje kan dette også gi kjølig vær i Norge?

Kjærnli oppfordrer folk til å følge med på Yr for å få med seg oppdateringer gjennom sommeren.

– Det er enda tidlig å fastslå noe, og prognosene kan fort endre seg, minner han om.

Temperatur uke 27

Temperatur uke 27

MÅNEDSVARSEL UKE 27: Kartet viser temperaturene for landet i perioden: 30. juni–6. juli. De blå områdene viser kaldere temperaturer enn normalt

Foto: met.no

Temperatur uke 28

temperaturanomali uke 28

MÅNEDSVARSEL UKE 28: Kartet viser temperaturene for landet i perioden: 7. juli–13. juli. De blå områdene viser kaldere temperaturer enn normalt

Foto: met.no

Temperatur uke 29

temperatur uke 29

MÅNEDSVARSEL UKE 29: Kartet viser temperaturene for landet i perioden: 14. juli–20. juli. De blå områdene viser kaldere temperaturer enn normalt.

Foto: met.no

Se ferske #yrbilder her