Det varmeste tiåret

– Global oppvarming har ikke stoppet opp, sier NASA-direktør James Hansen.

Dusj i sommersol

DET BLIR VARMERE: Solaktiviteten kan påvirke klimaet, sammen med drivhusgasser, aerosoler og havstrømmer.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Det er tull at klimaet blir varmere , hevder mange forfrosne europeere disse dagene. Ny forskning viser noe helt annet.

Tiåret fra januar 2000 til desember 2009 er det varmeste som er registrert, siden målingene startet i 1880. Det kommer frem i en analyse fra NASAs Goddard institute for Space Studies (GISS).

Slår sammen flere år

Direktør for GISS, Dr James Hansen

Direktør for NASA-instituttet GISS, James Hansen.

Foto: Carl de Souza / Scanpix/AFP

Studien viser også at året som nettopp gikk (2009) var det nest varmeste siden målingene startet i 1880. Året før (2008) var derimot relativt kjølig.

– Det er alltid interesse for den årlige temperaturen, og hvordan hvert enkelt år kan rangeres, men da går vi ofte glipp av poenget, sier Hansen.

– Når vi ser på gjennomsnittlig temperatur over fem og ti år, for å minimere variasjonen, ser vi at global oppvarming fortsetter.

Se NASAs grafikk nederst på siden.

Opphetet debatt om klima

De nye tallene fra NASA vil sannsynligvis ikke stoppe en stadig mer opphetet klimadebatt.

I forkant av FNs klimatoppmøte i København i desember ble en rekke eposter fra forskere «hacket» og offentliggjort. De viser, i følge klimaskeptikere, at forskerne systematisk overdriver omfanget av den globale oppvarmingen .

Denne uken ble det også kjent at den siste rapporten fra FNs klimapanel inneholder gale opplysninger om breenes smelting på Himalaya. Nå trekker IPCC tilbake den omstridte prognosen.

Ikke bare CO2 som bestemmer

Vulkanen Mayon med utbrudd

KJØLER NED KLODEN: Vulkanen Mayon (Filippinene) med utbrudd i desember 2009.

Foto: REUTERS/Erik de Castro

Tross kritikk mener NASAs klimaforskere at CO2 og andre drivhusgasser er en hovedårsak til global oppvarming. Men gassene er ikke det eneste som påvirker temperaturen, fortsetter de:

El-Niño og La Nina: Unormalt varmt eller kaldt overflatevann i Stillehavet kan påvirke den globale temperaturen. Det rekordvarme året 1998 var El-Niño-år, mens La Nina gav en kjølig start på 2009. Forskere mener at El-Niño nå kan gi et supervarmt 2010

Solinnstråling: De siste årene har solaktiviteten vært lav. Det kan føre til at den totale energien frigitt av sola minker, slik at temperaturen på jorda kan bli noe lavere.

Vulkaner/aerosoler: Vulkaner kan spre partikler til atmosfæren. Disse kan motvirke oppvarmingen fordi de reflekterer solinnstråling.

Slik tar de tempen på kloden

NASA-forskerne har brukt tre typer offentlig tilgjengelige data i analysen sin:

  • Værdata fra over tusen meteorologiske stasjoner verden over
  • Satellittmålinger av temperaturen i havoverflaten
  • Målinger fra forskningsstasjoner i Antarktis

Andre forskere bruker lignende målemetoder. Det anerkjente Hadley Centre ved Britiske Met Office utelater imidlertid store områder på polene i sine beregninger, kommenterer NASA i sin pressemelding.

– Vi beregner data for disse regionene, ut fra de nærmeste overvåkningsstasjonene, og får på den måten en bedre dekning av polområdene.

Global temperatur

Bortsett fra i perioden mellom 1940 og 1970s, har jordas overflatetemperatur økt siden 1880, i følge NASA.

Foto: NASA

Flere klimasaker: yr.no/klima