Det brannfarlige været

Først Lærdal, så Flatanger. Nå advarer meteorologen mot skogbrannfare i store deler av landet.

Brann Flatanger

Sterk vind er en av de største utfordringene, men også framkommelighet er et problem for dem som arbeider med å slukke brannen i Flatanger.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Over 100 bygninger kan være tatt av flammene i Flatanger i Trøndelag denne tirsdagen. Forrige helg var det Lærdal i Sogn og Fjordane som fikk oppleve marerittet.

Det spesielle vinterværet er en viktig årsak til de to tragediene.

– Folk tenker ikke over at det er brannfare om vinteren, men det viser seg at det er vel så viktig å være oppmerksom nå som om sommeren. Om vinteren har vi også sterk vind som kan gi spredning og vanskelige slukkingsforhold, sier statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved til yr.no.

Nå går meteorologen ut med advarsel om skogbrannfare på Vestlandet, i Trøndelag og sørlige deler av Nordland.

Se hvordan Flatanger-brannen sprer seg i det tørre terrenget:

Store områder av Hasvåg i Flatanger står i brann.

Knusktørr bakke

Januar måned har vært ekstremt tørr på Vestlandet, i Trøndelag og i Nordland. I desember kom været fra vest og nordvest, vinden ulte rundt hushjørnene, regnet pøste ned og gjorde bakken gjørmete og våt.

En uke ut i det nye året snudde det, og været kom fra andre kanten.

Observasjonene hos meteorologene viser at østavinden i Flatanger satt inn rundt 8. januar og har vært der siden.

Det er to ting som kjenntegner vinden fra øst/sørøst:

  • Den er tørr på Vestlandet og i fylkene nordover. Nedbøren kommer gjerne på Østlandet og Sørlandet.
  • Den kommer i voldsomme kast ned bratte fjellsider. I motsetning til vestavinden, som blåser mer jevnt, er østavinden svært uforutsigbar og lokal. Folk som bor på en plass utsatt for østavind, vet gjerne om det selv!

I Flatanger kom det noen dråper regn helt i begynnelsen av måneden - totalt 6,9 millimeter – deretter var det slutt. Normalt får denne plassen 79 millimeter på en måned, noe som i utgangspunktet er svært lite.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Åker i Trøndelag

Ikke snø på bakken: – Ingen snø men det har blåst siden før desember her i utkanten av Trondheim. Det er så tørt at det er et fint sandlag på verandaen etter vinden som har ført meg seg sand fra alskens krinker og kroker, sier fotografen Stian Martin Guldseth til yr.no på facebook.

Foto: Stian Martin Guldseth

Det tørre, forblåste været fortsetter

Østavinden skal fortsette å blåse de neste dagene, forteller statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved.

Sør for Stad og Dovre kan et lavtrykk snu på situasjonen til helgen, men nord for dette vil østavinden og det tørre været fortsette å regjere.

– Det er mange steder som ikke har snø denne vinteren og det er disse stedene som er utsatt, sier Valved til yr.no.

Derfor blåser det fra øst

Om du tar en titt på kartet under, forstår du kanskje litt mer av hva som skjer på værfronten disse dagene. Kartet er meteorologens «håndtegnede» beskrivelse av været tirsdag morgen.

Legg merke til plasseringen av lavtrykk og høytrykk (høytrykket ligger i nord, over Finnland/Russland - rett utenfor bildekanten): Rundt lavtrykket roterer vinden mot klokken. Rundt høytrykket går vinden med klokken. Mellom de to værsystemene blir vinden presset sammen, den forsterkes og blåser fra sørøstlig retning.

Væranalyse
Foto: met.no

Les om kastevindene som herjet i Lærdal