Derfor bommer yr.no på værvarslene

Har det plutselig dukket opp en regnbyge som ikke var varslet på yr.no? Eller har symbolet vist lyn og torden som aldri kom? Her er årsaken.

Heftig sommerbyge i Oslo 2013

SOMMERBYGE: Heftig sommerbyge i Oslo 31. juli. Slike byger kan være vanskelige å varsle presist.

Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

Yr-brukerne har tordnet mer enn varslene på yr.no den siste tiden.

«Skulle komme torden og lyn her jeg bor, men det kom jo bare litt regn i går. Stoler ikke helt på værmeldingene», skriver en yr-bruker på Facebook.

«Dere er helt på trynet med disse værmeldingene, fryktelig upresise for tida», skriver en annen.

«Regn, skybrudd, lyn og torden, hvor kom det fra?», twitrer en følger.

Torden er en nøtt

Tordenvær i Oslo

Tordenbyger kan være vanskelige å varsle presist for de kan være over på noen minutter eller sekunder.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Å varsle lyn og torden er ikke lett. Når meteorologen sier at det er «utrygt for torden» gjelder det ofte større områder. Det betyr ikke nødvendigvis at det braker løs akkurat der du bor.

Derfor er det også vanskelig å presentere tordenvær som et symbolvarsel konkrete steder til presise tidspunkt på yr.no.

– Det er så enormt mange tilfeldigheter som spiller inn når man varsler torden. Det er snakk om sekunders marginer for at det skal treffe. Det er en nøtt for oss hvordan vi skal presentere det på yr.no for det er nesten umulig å varsle torden konkrete steder. Vi har vurdert å droppe lyn og torden fra symbolene, men vi har landet på at det heller er bedre å varsle det når det er sannsynlighet for det, forteller yr-sjef, Jørn Kristiansen.

Sommerbyger er hodebry

Jørn Kristiansen

Jørn Kristiansen er yr-sjef og jobber med å utvikle værtjenesten. Han forklarer hvorfor yr.no bommer i enkelte værsituasjoner.

Foto: Meteorologisk institutt

Tar du en titt på yr.no og lager fiks ferdige planer resten av dagen? Det er ikke alltid lurt i ustabile værsituasjoner. Da kan timevarslene være usikre.

– I langtidsvarslene får man ikke alle detaljene, men et overblikk over været framover. Timevarslene de neste to dagene er mer detaljerte og kan derfor også bomme oftere. Skal du planlegge de neste timene bør du heller seg på regn-radaren enn å se på symbolene, forteller Kristiansen.

Når er varslene sikre?

I juli var det stabilt finvær i ukevis på Sør- og Østlandet. Fargekodene på yr-varslene var ofte grønne ti dager fram i tid som betyr at varslene er ganske sikre.

Nå er været ustabilt og fargekodene på yr.no er gule og røde, gjerne allerede én dag fram i tid. Det betyr at varslene er usikre!

– I en stabil høytrykkssituasjon kan varslene være sikre langt fram i tid. Da er det et stort værsystem som dominerer. Men når de små værsystemene slik som byger, dominerer er varslene mer usikre, sier Kristiansen.

Fargekodene på yr.no

Vanskelig å time regn

«Oppdaterer dere værmeldinga deres ofte? Ser ut som søndagsværet dere har meldt for Oslo nettopp kom. Og det er bare lørdag?», skriver en bruker til yr.no

Ofte kan meteorologene være sikre på at det kommer regn, men sliter med å varsle nøyaktig når bygene vil treffe.

– Det er kjempevanskelig å få bygene til riktig tidspunkt på yr.no. For å klare det må vi ha en nøyaktig beskrivelse av atmosfæren, og det har vi ikke. Det er umulig å få med alle detaljene på alle bygene som kommer og da hender det at noen kommer før eller senere enn varslet, forklarer Kristiansen.

Han anbefaler folk som ønsker et best mulig værvarsel å lese meteorologens tekstvarsel sammen med regn-radaren, og meteogrammet og tabellen som du finner under «time for time» på yr.no.

Usikkert værvarsel

METEOGRAM 48 TIMER: Som du ser på denne figuren er det sikkert at det skal komme litt regn (0,1 millimeter) mellom kl. 16 og17, men det er usikkert nøyaktig hvor mye det kommer. I verste fall komme 7,2 millimeter.

Foto: yr.no

Derfor oppstår plutselige regnbyger

Du har sikkert opplevd intense, men veldig lokale regnbyger i sommer. Mens det pøser hos deg kan det være tørt like i nærheten.

Slike byger som oppstår etter varme dager på sommeren er svært vanskelige å varsle. Det har vi fått erfare i sommer.

– En torsdag i juli kom det plutselig en byge over Norge som vi ikke hadde varslet. Da syns selvsagt folk det er kjipt når denne ene bygen treffer, men slike byger er ikke lette å varsle. Svært lokale forhold kan løse ut instabiliteter i atmosfæren og bygene sparkes i gang, forklarer Kristiansen.