Normal

Den verste kulda tar kort pause

I helgen blir det mindre kaldt, men snart er den strenge kulden tilbake.

Frostrøyk i Nord-Norge

FROSTRØYK: Nok en kald morgen i Troms. Minusgradene blir litt snillere i helgen, men de forsvinner ikke.

Foto: Hilse Therese Angell/@angellfoto

Den første uken i 2016 har vært beinkald over hele landet. Ingen har sluppet unna den kalde lufta, som i stor grad har sitt opphav i Sibir.

Nå blir minusgradene litt snillere, men det varer bare en stund.

– Det blir bare mindre kaldt

I nord gjør temperaturen et kjempehopp ved inngangen til helgen. I Finnmark ble det hele 35 grader varmere fra torsdag til fredag formiddag, forteller en imponert statsmeteorolog John Smits på sin facebookside.

Kristian Gislefoss

EN GENSER MINDRE: Gislefoss tar på seg litt mindre klær i helgen.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Snart følger resten av landet etter, men ikke tro at det blir varmt.

– Alt er relativt. På Tynset kan det for eksempel bli 10 minus i stedet for 20 minus, sier oslometeorolog Kristian Gislefoss.

– Det blir bare mindre kaldt, sier Matilda Hallerstig i Tromsø.

– Helt ut mot kysten kan det bli såpass stigende at det går opp mot null grader, legger bergenskollega Martin Granerød til.

Så kommer kulda tilbake

I neste uke er det på'an igjen. Det er meteorologene ganske sikre på.

Langtidsvarselet er usedvanlig enig med seg selv denne gangen, kommenterer Martin Granerød.

– Tendensen fremover er at det fortsetter med kjølig vær hvor de aller fleste steder får under null grader. Fra siste halvdel av neste uke går vi tilbake til den samme kjølige værtypen som vi har hatt.

– Du kan kutte ett stykk genser i helgen og finne den frem igjen i neste uke, legger Gislefoss til.

Høytrykket tar seg en liten tur mot øst

Det er et kraftig høytrykk i øst, over Russland, som gjør at den kalde sibirlufta siger inn over Norge disse dagene. I helgen flytter høytrykket seg lenger vekk fra oss og dermed slipper lavtrykk og varmere havluft til:

Lyssøyle over Oslo 7. januar 2016

KALDT FENOMEN I OSLO 7. JANUAR: En lyssøyle er et optisk fenomen som oppstår når det er kaldt nok i lufta. Neste uke kan du kanskje få se mer av dette.

Foto: Kamilla Pedersen (MET)

Det kalde været er også brannfarlig

Når været kommer fra øst blir det ikke bare kaldt. For store deler av landet betyr det også tørke. I Trøndelag og Nordland har det ikke kommet en dråpe nedbør på lang tid og dermed varsler meteorologene om fare for lyng- og skogbrann.

Ingen nedbør er i sikte, sier Granerød.

– Vi skal fornye skogbrannfarevarselet nå. Jeg har nettopp sett på tidagersprognosen for Trondheim og det kommer kanskje bare en halv millimeter nedbør i løpet av de ti dagene.

Denne situasjonen bringer minnene tilbake til starten av 2014, da tørr og kald østavind preget været i ukesvis. Det oppstod enorme branner blant annet i Lærdal og Flatanger og over hundre bygninger ble slukt av flammene. Heldigvis gikk ikke liv tapt.

Les mer om det brannfarlige været i januar 2014

Brannen herja i Lærdal

LÆRDAL JANUAR 2014: Brannenbrøt ut på Lærdalsøyri om kvelden 18. januar 2014, spredte seg raskt i sterk vind og fikk karakter av en bybrann.

Foto: Jan Erikstad