Årets værbilde 2013

Griseflaks og en god porsjon dyktighet gjorde at hele fire lynnedslag ble fanget i ett bilde.

Lynnedslag på Skjærhalden

Vinnerbildet: Lynnedslag på Skjærhalden ved Hvaler, sommeren 2013.

Foto: Lise Sundberg

Lise Sundberg

VINNER: – Å ha tatt årets værbilde er en stor ære, sier Lise Sundberg. Bildet er tatt med Canon 24-70mm f/2.8.

Foto: Privat

– Sånn som skjer en gang i livet, sier vinnerfotograf Lise Sundberg fra Halden.

Hun får et gavekort på 5000 kroner til «klær for all slags vær» tilsendt i posten fra yr.no.

Flaks med retningen

Sundberg er en aktiv hobbyfotograf og driver til vanlig som grafisk designer. Men estetisk sans og gode fotokunnskaper er langt fra nok når det kommer til lyn-fotografering.

– Dette er ren flaks, for man vet aldri hvor lynet kommer. Jeg bare siktet i den reningen lynet var tidligere, og satset på at det kom der igjen.

Lise holdt på å fotografere i rundt to timer. Etterhvert kom tordenværet farlig nært, og ektemannen ville ha henne med inn. Men Lise klarte ikke gi seg. Bare et siste bilde!

– Plutselig smalt det og alt ble helt hvitt. Jeg kikket i kamera og skjønte at jeg aldri ville få noe bedre enn dette. Så da kunne jeg like godt gi meg.

Flaks med været

Bildet ble tatt i en periode med fint og varmt vær på Østlandet. Om natten slo plutselig værgudene til med lyn og torden på alle kanter, – som seg hør og bør når været er på sitt varmeste.

Fotografen ble kliss våt i de heftige regnbygene.

– Akkurat da dette bildet ble tatt, stoppet det å regne. Og dermed fikk jeg den fine speilingen i vannet. Det var mange ting som klaffet på en gang.

Riktig innstilling på kamera

Om du skal ta bilder av lyn, må du kjenne til mer enn auto-funksjonen på kameraet ditt. Med helautomatikk blir bildene overeksponerte.

Lise hadde tatt bilder av lyn kun en gang tidligere, men visste likevel hva hun skulle gjøre:

Hun hadde glemt stativet på hytta og satte derfor kamera på et rekkverk ved brygga. For å ta bildet, brukte hun en såkalt «bulb»-funksjon: Eksponeringen starter når man trykker ned utløserknappen, og stopper når man slipper den.

«Bulb»-funksjonen kan brukes når man har behov for veldig lange lukkertider. Jo lengre eksponering, jo lysere blir bildet. Lise holdt utløserkappen inne i rundt 15 sekunder.

– Fantastisk symmetri

– Det er et veldig flott bilde, og vannet gjør virkelig sitt. Det sier Pål Bentdal, freelancefotograf i Bergen med eget skreddersydd opplegg for å fotografere nettopp lyn.

Bentdal trekker frem den fine symmetrien i bildet.

– Det er to lyn på begge sider av bildet, og du kan snu det vannrett og loddrett. Du skal jammen ha flaks for å klare å fange fire lynnedslag midt i ett bilde, og ikke bruke vidvinkel.

Selv har Bentdal et kamera stående fastmontert hjemme, tilkoblet en pc, som kan fjernstyres med mobilen. Når lyn-alarmen går hos SINTEF, som overvåker lynaktiviteten i Norge, får han melding på mobilen og starter kamera.

– Tålmodighet er et tips når du tar bilder av lyn. Og så må du påregne mange bilder før du treffer, sier Bentdal som selv aldri har klart å fange noe lignende med kameraet sitt.

I bildene nederst på siden kan du se hvor mange lynnedslag som traff Halden og Norge da Lise tok vinnerbildet 25. juli 2013.

Hederlig omtale

Juryen i NRK har hatt en utfordrende oppgave med å kåre årets værfoto, og vil gi hederlig omtale til to andre bilder som har utmerket seg:

Fra Peggy Torgersen Berner:

Tørteberg, fotballklubben Frigg sin hjemmebane, Oslo

En sommerbyge treffer Tørteberg, fotballklubben Frigg sin hjemmebane, Oslo.

Foto: Peggy Torgersen Berner

Fra Torstein Kiserud:

Lokal regnbyge sommeren 2013

– Meget lokale byger en vårdag i 2013. Glomma ligger i området og kan ha hatt en påvirkning på regnbygene, skriver fotografen.

Foto: Torstein Kiserud

Lynnedslag ved Hvaler 25. juli:

Lynnedslag Skjærhalden juli 2013

Lynnedslag ved Hvaler 25. juli 2013.

Foto: SINTEF

Lynnedslag i Norge 25. juli:

Lynnedslag Norge 25. juli 2013

Lynnedslag i Norge 25. juli 2013.

Foto: SINTEF

Tusen takk til alle som har sendt inn bidrag til fotokonkurransen i yr.no!

Fortsett gjerne å sende oss bilder merket #yrbilder på Instagram!