Advarer mot været etter Kyrre

Stor skredfare når finværet kommer på søndag.

Hurtigruten i snø

Hurtigruten Nordlys opplevde både snø og storm da den kom til Harstad i går.

Foto: Ivan Arntzen

Ekstremværet Kyrre som i utgangspunktet handlet om mye regn, har skiftet personlighet: Fra å være veldig våt, ble Kyrre på slutten hvit og forblåst.

Fredag ettermiddag avslutter meteorologene ekstremvarselet sitt. Kyrre er over for denne gang. Men for dem som varsler vær, og mest av alt farlig vær, er det ikke slutt på bekymringene.

– Folk må være veldig forsiktige når finværet kommer. Det blir stor skredfare, advarer statmeteorolog Matilda Hallerstig.

Nesten orkan

På kartet under har meteorologene plukket ut noen av vindmålingene natt til fredag. Som du kan se har vinden gitt hele 32 sekundmeter på det sterkeste, på Andøya i Nordland.

Det er så tett opp under orkan som man nesten kan komme. Grensen mellom sterk storm og orkan på Beaufort vindskala går på 32,6 sekundmeter!

Kyrres vindstyrke
Foto: met.no

Snøen kommer sidelengs

Mens vinden roer seg, fortsetter det voldsomme snøværet utover fredagen. Verst ser det ut til å bli i Ofoten og Sør-Troms, forteller Matilda Hallerstig.

– Nedbøren er i minking, men det er fortsatt så mye at det er ekstremvarsel. En gang i kveld vil intensiteten minke så mye at det bare blir obsvarsel i stedet for ekstremvarsel, forklarer meteorologen som har nå varslet ekstremvær på tredje døgnet.

På Sortland har det kommet 59 millimeter nedbør siste døgnet, omsatt til «snø» blir det godt over halvmeteren. Sannsynligvis har det også kommet mer snø og regn enn det målingene viser.

– Når det blåser er det ikke sikkert at all nedbøren havner i måleren. Det er et kjent problem at nedbøren går forbi måleren, særlig når den kommer som snø, sier Hallerstig.

Kyrre i Tromsø

Tromsø i dag: Alle mann til pumpene for å stoppe en lekkasje. Kyrre kommer til å gi mye snø i dag.

Foto: Torunn Treigstad (@treigstad) / Instagram

– Vær forsiktig på søndag

På lørdag har piffen gått ut av Kyrre, men det fortsetter å snø og regne i både Nordland og Troms.

På søndag kommer godværet og vind fra sørøst i kjølvannet av Kyrre. Da må folk være forsiktige, advarer meteorologen.

– Jeg skjønner at folk vil ut på tur etter uværet, men de må være veldig forsiktig. Det kommer til å være stor skredfare. Folk er sikkert ivrige etter å komme seg ut og tar for stor risiko.

Sjekk skredfaren på varsom.no, er rådet fra meteorologen.