"Rita" takket for seg

Klokken 22.30 i går kveld var det over for denne gang.

Storm

Stormen 'Rita'. (Foto: EUMETSAT)

Foto: EUMETSAT

Fra Vervarslinga for Nord-Norge gikk det ut beskjed om at ekstremvarslet er over i Nord-Troms og i kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark.

Vakthavende meteorolog forteller at vinden nå har minket. Det blåser liten kuling på kysten av Troms og Finnmark. Flyplassen Lakselv observerer i øyeblikket stiv kuling, men vinden er i minking.

Verst på Fruholmen og Hekkingen fyr 

Observasjoner gjort mellom klokken 12 og 18 i går viser at Fruholmen på kysten av Vest-Finnmark og Hekkingen på kysten av Troms hadde de hardeste takene når det kom til vind.

På Fruhomen fyr ble det observert en middelvind på 60 knop eller 31 m/s. Det sterkeste vindkastet ble observert til 78 knop eller 40 m/s. Dette tilsvarer sterk storm, hvilket forekommer sjelden og er sterkt ødeleggende.

Hekkingen fyr kan skilte med de neste høyeste vindobservasjonene. Middelvinden der lå på 53 knop / 27 m/s. Kastene ble målt opp i 65 knop / 33 m/s. Dette tilsvarer full storm.

"Middelvind"?

Vindstyrke måles og varsles vanligvis som et middel over 10 minutter. Når det f.eks. varsles full storm 25m/s er det ikke uvanlig med enkelte vindkast opp i orkan styrke, men orkan kalles det ikke før middelvinden er 33m/s eller mer.

Satellittbilder

Sattelitten Metop passerte Svalbard og Nord-Norge rundt 11.30 internasjonal tid onsdag, og "Rita" kan tydelig sees gjennom AVHRR instrumentets infrarøde kanal. AVHRR står for Advanced Very High Resolution Radiometer.

Det fargede bildet er en rød-grønn-blå kompositt basert på AVHRRs kanal 1, 2 og 4.

Instrumentet gir dag- og nattbilder av jordoverflaten, hav og skyer. Overflatetemperatur, is, snø og vegetasjon blir også registrert.

Det er Den Europeiske organisasjonen for meteorologisatellitter (EUMETSAT) som utarbeider satellittbildene.