Normal

«Jonas» kan gi vestlig storm

Denne uka byr på supervarme og såpeglatte veier, men mest bekymret er meteorologene for uværet som treffer Vestlandet på onsdag.

Uvær

VESTLANDET UTSATT: Storm fra vest er ikke til å spøke med og det er best å ha avstand til havet og bølgene. Kanskje får Rogaland den kraftigste vinden på onsdag.

Foto: MARIANNE BULL MATHISEN

Værskiftet er et faktum. Mild luft har erobret landet og holder stand videre i uken.

Tidligere i januar har høytrykk blokkert de ville, våte lavtrykkene fra Atlanterhavet. Nå står døren derimot på vidt gap, forteller statsmeteorolog Vibeke Thyness.

Vibeke Thyness

FØLGER MED: Onsdagen kan det bli vestlig full storm på Vestlandet, sier Vibeke Thyness.

Foto: Bård Gudim

– Hvem glemte å lukke døra? Det blir mildvær, regn og vind denne uka, sier meteorologen som ikke legger skjul på at hun ønsker seg tilbake til minusgradene.

Her er de tre viktigste hendelsene på værfronten denne uka:

1) Restene av Jonas treffer Norge

Ekstremværet som i USA fikk navnet «Jonas» har tatt liv og skapt unntakstilstand i New York og Washington. Nå er det samme værsystemet på vei over Atlanterhavet mot Norge. Her vil det oppføre seg litt annerledes enn i USA: Det gir mest vind men også en del regn.

Jonas har delt seg i to mindre lavtrykk. Det ene treffer Vestlandet på tirsdag, det andre treffer på onsdag, forteller Thyness.

– Vi er spente på onsdagen. Det kan bli storm og vindretningen går rett på land, sier meteorologen vel vitende om at slik pålandsvind er det som kan gi størst skade.

Onsdagens lavtrykk er ennå ikke ferdig utviklet når det nærmer seg Norge. Dette er en skummel egenskap.

– Disse lavtrykkene er ofte de villeste, de som ikke er helt ferdig dannet når de kommer inn i Nordsjøen. Lavtrykket kommer til å utvikle seg raskt i grensen mellom mild og kald luft. Her er mye energi som det potensielt kan utnytte, sier Thyness.

Jonas sin ferd over Atlanterhavet

HER KOMMER JONAS: Satellittbildet viser restene av uværet Jonas som har herjet på Østkysten av USA. Tirsdag og onsdag treffer værsystemet Norge.

Foto: @meteorologene på Twitter

2) Supervarme

Det blir mildt i hele landet denne uka, selv om den kalde lufta kan henge igjen i enkelte dumper og daler hvor ikke vinden har fått tak.

Mandag blåser det fra sør og da slår føneffekten til på Nordvestlandet: I Tafjord steg temperaturen fra 5.1 til 13.5 grader i løpet av en time mandag formiddag.

Resten av uken får vinden en mer vestlig retning og da blir «sydentilstandene» erstattet av klassisk mildvær.

Mildvær på Herøy

11 plussgrader: Lite som minner om vinter, skriver fotografen fra Kvalsvika på Herøy (Møre og Romsdal) mandag formiddag.

Foto: @suskva

3) Såpeglatt på veiene

Mandag startet med islagte veier og flere trafikkuhell på Østlandet. Grunnen var regn som fryser på bakken. Også andre steder i landet, som i Trøndelag og i Nordland, kan frysende regn gi trøbbel.

Kan det bli glatt hos deg? Følg med på meteorologenes OBS-varsel!

Ulykke mellom fylkesvei 115 mellom Bjørkelangen og Fosser

ULYKKE: En person ble fraktet til sykehus etter en ulykke i Aurskog-Høland mandag morgen.

Foto: Freddie Larsen