«Emil» nærmer seg med stormskritt

I kveld skal årets første ekstremvær herje på Sørlandet. Baksiden av lavtrykket vil også berøre hele kysten fra Sør-Rogaland til Oslofjorden.

Emil på vei til Sørlandet. Satellittbilde like før kl. 15.

«EMIL» NÆRMER SEG: Bildet viser hvor stormsenteret lå like før klokken tre i dag.

Foto: Meteorologisk institutt

Britain Storms

«EMIL» I STORBRITTANIA: Her er flere biler knust av veltede trær på en parkeringsplass i Havant sør i England.

Foto: Chris Ison / Ap
12392557 Storms lash Britain

BØLGER: Bølgehøyden er ventet opp mot 20 meter når stormen når Norge. Her er en båt i ferd med å gjøre vendereis utenfor Portsmouth i England på grunn av røff sjø.

Foto: Chris Ison / Pa Photos

Ikke før «Dagmar» fikk herjet fra seg er et nytt ekstremvær på vei. Denne gangen er det sørlendingene som må forberede seg på uværet.

– Det vil gå hardest utover kysten av Vest-Agder, men også nærliggende kyststrøk vil få kraftig vind. Den vil øke utover ettermiddagen og det blir bare verre og verre, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Bjart Eriksen.

Meteorologisk institutt sendte ut melding om ekstremvær i fase B kl. 10:15 i dag.

I tillegg har de sendt ut OBS-varsel fra Sør-Rogaland til Oslofjorden hvor «halen» til ekstremværet skal herje.

Storm lang kysten

Allerede nå vil sørlendingene merke økende sørlig vind. Utover ettermiddagen dreier vinden til å bli mer sørvestlig, mens i kveld ventes det full og sterk storm langs kysten.

– Det blir sterk høydevind som vil slå ned i lavereliggende dalstrøk. De sterkeste vindkastene kommer mot midnatt, mens den sterkeste middelvinden vil komme i indre strøk i Vest-Agder i ettermiddag, forteller Eriksen.

Bølger opp mot 20 meter

Bølgene vil øke hurtig på, og ventes å bli mellom 8 og 12 meter. Det betyr at enkeltbølger kan bli dobbelt så høye.

– Emil vil gi høye bølger, og de høyeste vil bli over 20 meter. Det vil også bli en god del nedbør og sludd langs kysten, forteller Eriksen.

Ekstremt høy vannstand

Den høye vannstanden etter uværet vil først komme onsdag kveld og natt til torsdag. Da er vannstanden estimert til å bli 60 - 100 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellen.

– Selv om det blir gradvis forbedring i vindforholdene i morgen så forventer vi høy vannstand først onsdag kveld og natt til torsdag, sier Eriksen.

Blir litt roligere enn «Dagmar»

«Dagmar» gjorde skader for nærmere en halv milliard kroner. Tusener ble strømløse, og hus ble totalrasert av uværet. «Emil» ser foreløpig ikke ut til å bli like ekstrem.

– Dagmar var helt ekstrem og dekket flere fylker, og det varte lenger. Det vil sannsynligvis være svakere vind og vindhastighet i forbindelse med Emil i forhold til Dagmar, sier Eriksen,

Han understreker at Sørlandet ikke er vant til like mye uvær og vind som Vestlandet og Trøndelag så dette blir ekstremt for Sørlandet sin del.

Stopp i båttrafikken

  • Color Line har kansellert avgangene sine i kveld, og 1000 passasjerer blir berørt.
  • Fjord Line opplyster også på hjemmesidene sine at de har kansellert rutene sine mellom Hirtshals, Stavanger og Bergen i dag og i morgen. 340 personer sitter værfaste i Danmark.

– Me reknar med at passasjerane finn seg alternative ruter, for slik det ser ut på vêrmeldingane vil det truleg ikkje gå ferjer før på torsdag, seier administrerende direktør Ingvald Fardal i Fjord Line til NRK Rogaland.

  • DFDS opplyser til NRK.no at «Pearl», som forlot København klokken 17.00 tirsdag, vil ankomme Oslo kl 15.00 onsdag, fem og en halv time forsinket. "Crown of Scandinavia", som seiler den andre veien, vil ankomme København i rute onsdag.

– Passasjerene kan vente seg litt sjø, men det går aldri på sikkerheten løs. Vi seiler litt nærmere land enn de andre rederiene, og dermed kan vi seile under sterkere vind, sier administrerende direktør i DFDS, Vivian Sivertsen, til NRK.no.

Øker beredskapen

  • Fylkesmannens beredskapsavdeling i Vest-Agder har startet møteaktivitet og forbereder seg på uværet og mulige beredskapstiltak til kvelden, skriver NRK Sørlandet.
  • Agder Energi forbereder seg på stormen som kommer og at uværet kan gi strømbrudd. Selskapet har derfor økt beredskapen før stormen setter inn for fullt i kveld.

OBS-varsel fra Sør-Rogaland til Oslofjorden

I tillegg til ekstremværvarslingen er det sendt ut OBS-varsel fra Sør-Rogaland til Oslofjorden. Her ventes det mye vind og det er muligheter for kraftige lokale vindkast.

– På baksiden av lavtrykket som nå kommer inn, oppstår det gjerne kraftige vindkast. Disse uventa vindkastene fører gjerne med seg mye ødeleggelse. Varslet vindstyrke for hele kysten er likevel ikke sterk nok til at vi går ut med ekstremværvarsel, annet enn for Vest-Agder hvor det ventes sterkest vind, opptil sterk storm, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen.

Kan bli såpeglatte veier

Men det er disse kraftige vindkastene, som kommer lokalt, som også kan komme i dalfører og andre steder som er utsatt for vestavind, som folk bes å være oppmerksomme på.

– Det blir også en god vel nedbør Østafjells. Det kommer inn 10 til 30 millimeter regn i løpet av kvelden. Det er fare for at regnet fryser på bakken og da blir det veldig glatt enkelte plasser i lavereliggende strøk, sier Eriksen.

Sjekk varslene på yr.no:

Ekstremvær varsles i fire faser:

For å få bedre forståelse for ekstremværvarslingen deles den inn fire faser, fra A til D. «Emil» er foreløpig i fase B.

1. Fase A: Melding om økt overvåking før mulig ekstremvær.

Betyr at meteorologene gir situasjonen spesiell oppmerksomhet, og kontinuerlig vurderer utviklingen. Det er ennå ikke sikkert at det faktisk blir ekstremvær.

2. Fase B: Korttidsvarsel før ekstremt vær ventes å inntreffe. Denne fasen er «Emil» i tirsdag formiddag.

Meteorologen har avgjort at det blir ekstremvær. Varselet er mer detaljert enn forutgående meldinger og oppdatering skjer minst hver 6. time. Uværet får navn.

3. Fase C: Uværet pågår.

Meteorologen sender varsel så ofte som situasjonen tilsier, men uansett minst hver 6. time.

4. Fase D: Uværet over. Opprydding og reparasjoner pågår.

Det sendes varsel når fare for ekstremt vær er over. Varselet skal informere om værutsiktene i de nærmeste døgn med tanke på oppryddinger og reparasjoner.

Ekstremværet "Emil" over Skottland

«EMIL»: Slik lå stormsenteret i dag kl. 10:15 da ekstremværet ble varslet, altså like over Skottland.

Foto: met.no