– Tror vi kommer opp i 20 grader

Mai kommer med høytrykk og strålende vær. Men først en liten dose med vinter.

Soler seg

KOM MAI DU SKJØNNE MILDE: Sola kan nytes store deler av langhelgen, både i nord og sør.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det er bare å glede seg! I helgen brer et høytrykk seg over landet, og for Sør-Norge sin del ser finværet ut til å vare lenge.

Bente Wahl

FRA VINTER TIL VÅR: Bente Wahl varsler først snø østafjells, deretter sol og varme.

Foto: MAGNE VELLE

Lufta blir varmere for hver dag som går, lover TV-meteorolog Bente Wahl.

– Jeg tror vi kommer opp i 20-tallet i neste uke. Det blir ordentlig vår. Det er det ingen tvil om.

Vinteren gjør comeback

Torsdag er høytrykket allerede i ferd med å bygge seg opp over Nord-Norge. Da blir det kaldere netter og varmere dager for reinsdyrene som nå følges minutt-for-minutt av NRKs kameraer.

Lenger sør i landet sørger et lavtrykk for at vinteren gjør comeback. Torsdag gir meteorologene ut OBS-varsel om snø og glatte veier på Vestlandet, og natt til fredag og frem til lørdag morgen er det områdene østafjells sin tur.

– Snøen kan fort krype helt ned til kysten, men prognosene er usikre, sier Bente Wahl og forteller at det kommer mest snø om natten og i morgentimene fredag og lørdag.

– Ikke legg om til sommerdekk før til helgen, advarer meteorologen.

Høytrykket ligger tryggest i Sør-Norge

I helgen blir det etter hvert strålende fint i hele Norge. Sakte, men sikkert blir lufta varmere, og i neste uke tror altså meteorologene at enkelte steder kan få opp mot 15 og 20 grader.

Kanskje får også enkelte steder mer enn 20 grader?

– Med sol kommer steder som Notodden og Gvarv garantert over det. Bergen ser også ut til å nærme seg 20-tallet, sier Wahl.

Trebåt med norsk flagg

PÅ TIDE: Noen bruker kanskje helgen til å pusse og sjøsette båten?

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

I nord lever høytrykket farligere. Allerede natt til mandag sniker ruskevær seg inn over de tre nordligste fylkene. Været tar «bakveien» og kommer fra øst, forteller Wahls kollega Ragnhild Nordhagen som har kontor i Tromsø.

– Natt til mandag kan et lavtrykk gi nedbør i Finnmark, Troms og nord i Nordland. Så svekkes det men det henger igjen byger i Finnmark og Troms.

Forhåpentligvis er høytrykket kraftig nok til å bygge seg opp igjen over Nord-Norge.

– I forrige uke hadde vi mye ruskevær, og nå merker jeg at folk er interessert i når våren kommer. Her er det fortsatt full vinter, avslutter Nordhagen.