– Ser ut som rene malerier

Yr-bruker Kari Egge knipset noen fine bilder over Trysilfjellet den 28. januar. – De ser jo ut som rene malerier, sier hun og lurer på hva skyene heter og hvorfor de oppstår.

Maleriske skyer på himmelen

Himmelen over Trysilfjellet om ettermiddagen den 28. januar 2016. Bildet er knipset like etter solnedgang.

Foto: Kari Egge

Det ser ut til at de flotte penselstrøkene over himmelen oppstår når solstrålene treffer høye perlemorskyer. Det ser også ut til å være mer lagdelte skyer tilstede på himmelen, disse har blågrå nyanser, og befinner seg i lavere høyde.

Skyer fra en frontsone

Værkartet for den aktuelle dagen viser et lavtrykk som går østover fra Sverige til Finland med tilhørende frontsone. Dessuten ligger det en frontsone mer eller mindre i ro over Langfjella. Det er nok skyene fra denne frontsonen vi ser som lagdelte på bildene.

Høytrykksryggen over Sør-Norge antyder en luftstrøm mellom nordvest og vest i Trysiltraktene denne dagen. Vest for Irland ligger ekstremværet «Tor» i emning, men dette gjør seg først gjeldende neste dag.

Skyer som ligger høyt oppe

Maleriske skyer på himmelen

- Litt vanskelig å få skikkelig klare bilder, men de ser jo ut som rene malerier, sier fotografen.

Foto: Kari Egge
Maleriske skyer på himmelen

Perlemorskyer må ha under 78 minusgrader for å oppstå.

Foto: Kari Egge

Perlemorskyer er skyer som blir dannet om vinteren i stratosfæren i høyder på 15 000 til 30 000 meter, og ligger dermed dobbelt så høyt som for eksempel cirrusskyer i troposfæren.

Stratosfæren er svært tørr, og skyer som er vanlige i troposfæren, oppstår sjelden her. Perlemorskyer blir dannet i svært lave temperaturer, det må være under -78°C for at disse skal dannes.

85 minusgrader

Temperaturen kan bli så lav i den lavere stratosfæren om vinteren, og nettopp i den perioden bildene ble knipset var det ekstremt lav temperatur i stratosfæren. Over Oslo ble det registrert temperatur på under -85 grader i månedskiftet januar/februar.

Ved kraftig nordvestlig vindfelt i høyden, har det nok her blitt dannet lebølger over fjell, som så har forplantet seg oppover i atmosfæren og som framkommer som perlemoskyer på bildene.

Værsituasjon 28. 2016 januar kl 12

Væranalyse for 28. januar kl 12 med isobarer og fronter + observasjoner.

Foto: MET

Ses best når sola er under horisonten

Siden disse skyene blir dannet svært høyt, kan sola skinne på dem fra under horisonten. Solstrålene blir brutt i iskrystallene på samme måte som når lys går gjennom et prisme, og et flott fargespekter oppstår. Man kan best se perlemorskyer når sola er like under horisonten, og det stemmer godt med tidspunktet bildene ble knipset.

Denne artikkelen inneholdt faktafeil og er endret/oppdatert 29. februar 2016.