– Hvordan defineres et «ekstremvær»?

På litt over en måned har vi blitt utsatt for «Ylva», «Aina» og «Birk». – Men hvordan definerer meteorlogene ekstremvær? spør Pål Svensson.

Gjerdsvika på Sunnmøre dagen etter ekstremværet Tor

STERKE KREFTER: Slik så det ut i Gjerdsvika på Sunnmøre i februar, dagen etter at ekstremværet «Tor» hadde herjet på kysten. Foto: Harald Skarbø

Foto: Harald Skarbø

Mange av henvendelsene til meteorologene siste tiden handler om ekstremvær, som Norge har hatt tre av siste tiden. Svensson spør også om når betegnelsen ble brukt første gang, hva man kalte slikt uvær tidligere og hva som fins av statistikk om ekstremvær.

Vi gir ordet til statsmeteorolog Magnus Ovhed:

Hundrevis omkom i stormer

De aller sterkeste stormene i dag er like sterke som for 150 år siden. Den gangen fikk de navn som "Storstormen" og "Storkulingen". I enkelte stormer omkom over 100 fiskere som da arbeidet i åpne seilbåter. Etter at Meteorologisk Institutt ble grunnlagt i 1866 var en av de viktigste oppgavene å sende ut kuling- og stormvarsler til fiskeflåten.

Nyttårsorkanen

Med årene er norske båter blitt større og mer robuste, og i dag er det sjelden noen forulykker på havet på grunn av dårlig vær. Det samme gjelder det meste av bygninger på land.

Men av og til kommer en storm utover det vanlige. Nyttårsorkanen 1991/92 var en slik. Den var rimelig godt varslet, men det var nok ikke mange som fikk med seg at meteorologen på NRKs værmelding sa at det skulle blåse orkan styrke natt til 1. nyttårsdag.

Orkanen rammet først og fremst Nordvestlandet og Trøndelag. To personer omkom, og kostnadene etter ødeleggelsene var de største etter noen storm hittil i Norge, rundt 2 milliarder i 1992.

Ekstremvarslet blir til

Etterpå kom det kritikk om at orkanvarselet ikke hadde nådd godt nok fram, verken til allmennheten eller til beredskapsetatene. Dette ble startskuddet dagens ekstremværvarsel.

I dag sender meteorologene ut ekstremvarsel når de forventer vær som kan gi store skader, da går ekstra meldinger til beredskapsetater og media.

Det aller første ekstremvarselet ble sendt ut i desember 1994, i forbindelse med en kraftig storm på Sørvestlandet. Første gang et ekstremvær fikk navn, var «Agnar» i oktober 1995.

Ekstremværet Birk

«BIRK» KOM FØR JUL: Dette ekstremværet rammet vestkysten av Norge lille julaften.

Hva er ekstremt?

Men hva er ekstremt vær? Definisjonen som brukes i dag er denne:

«Overordnet kriterium for å sende melding om ekstreme værforhold er at det er sannsynlig at været vil forårsake skade eller fare for liv og verdi i et betydelig landområde (fylke/landsdel).»

I framtiden kommer vi å bli bedre på å varsle mer detaljert vær, så definisjonen kommer sikkert å endres etter hvert for å gjenspeile dette.

73 ekstremvarsler

Så langt har det siden 1994 blitt sendt ut 73 ekstremvarsel, og vi har rukket gjennom alfabetet tre ganger.