– Antyder at solen ikke kan kobles til global oppvarming etter den industrielle revolusjon

Deler av solhistorien må skrives om etter at astronomer nå har ryddet bort en pinlig unøyaktighet i målingene sine.

Sol og industri

HVEM ER STERKEST? Effekten som solen har på klimaet er liten og drukner uansett i effekten av våre CO₂-utslipp, mener mange forskere. Solflekkaktiviteten har ikke økt og det er derfor lite sannsynlig at denne har gitt oppvarmingen de siste hundre årene, ifølge nye beregninger.

Foto: Guy Gorek / Flickr

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Økende solflekkaktivitet etter den industrielle revolusjon har av noen blitt brukt som forklaring på temperaturøkningen samme periode. Nå viser korrigerte tall at solen mest sannsynlig ikke kan stå bak.

Venuspassasjen med atmosfære og solflekker

PINLIG FEIL: Forskerne har funnet flere kilder til systematiske feil i de gamle solobservasjonene. Blant annet fikk en observatør i Sveits dårligere syn og registrerte stadig færre solflekker.

Foto: Geir Ingar Egeland/Trond Hugo Hermansen / NRK/Privat

Grunnen er at astronomer har fjernet en pinlig unøyaktighet i verdens lengstvarende vitenskapelige eksperiment: Målinger av solflekkaktiviteten som går hele 400 år tilbake i tid og fortsatt pågår.

– Vi finner ikke «Grand Maximum»

De nye tallene ble lagt frem da Den Internasjonale Astronomiske Union (IAU) nylig hadde sin generalforsamling på Hawaii.

Bak ligger flere års arbeid hvor en gruppe på førti personer, ledet av Frédéric Clette (Royal Observatory i Belgia), har korrigert de tidligere tallene for solflekkaktivitet.

Resultatet er det nye datasettet «Sunspot Number Version 2.0»:

Sunspot Number Version 2.0

SOLFLEKKAKTIVITET SIDEN 1600: Det såkalte 'Maunder minimum' rundt 1675 er fortsatt tydelig, men ifølge ekspertene er ikke lenger 'Grand maximum' i det 20-århundret like synlig. Solflekkaktiviteten varierer i sykluser på 11 år og i større sykluser på rundt 70 år.

Foto: WDC-SILSO

Den nye grafen viser ikke noen spesiell økning av solflekkaktiviteten de siste århundrene, sier Clette og legger til at forskerne ikke lenger finner noe såkalt «Grand Maximum». Dette er en markant topp i solaktiviteten rundt 1950, som var tydelig i de forrige grafene (se nederst).

– Dette antyder at økende global temperatur etter den industrielle revolusjon ikke kan kobles til solaktivitet, sier forskerne i pressemeldingen sin.

– Gir styrket tillit

Solfysiker Viggo Hansteen ved Universitetet i Oslo har ingen grunn til å betvile det kollega Clette driver med.

Viggo Hansteen

SOLEKSPERT: Viggo Hansteen har fått større tiltro til solflekkdataene etter at de nye beregningene ble gjort.

Foto: UiO

– Det finnes egentlig bare denne ene uavbrutte langtidsmålingen av solflekker. Det er denne tidsserien man nå har fått styrket tiltro til.

– Håpet er sikkert videre å koble denne tidsserien til andre mål på solaktiviteten som kan strekke tidsdekningen betydelig lengre enn tilbake til 1600-tallet, sier Hansteen.

Også solfysiker Pål Brekke ved Norsk Romsenter tror justeringen gir et riktigere bilde av solflekkaktiviteten, men understreker at det også finnes andre typer målinger av solaktiviteten. Carbon 14-målinger viser blant annet en litt annen utvikling enn de direkte solflekkobservasjonene, forklarer han.

– Siste ord er ikke sagt

Men: Denne saken handler ikke bare om hvordan solen har endret sin aktivitet. Det handler i neste runde også om hvordan solen påvirker klimaet på jorda.

Dette er både komplisert og omstridt og ifølge Nature kommer det nye datasettet nå til å bli nøye ettergått i sømmene.

Odd Helge Otterå

JAKTER PÅ SAMMENHENGER: Klimaforsker Odd Helge Otterå arbeider med å forstå et sammensatt klimasystem, hvor solen er en av mange elementer som kan påvirke temperaturen.

Foto: UiB

Klimaforsker Odd Helge Otterå ved Bjerknessenteret er enig i at solaktiviteten ikke kan forklare oppvarmingen de siste hundre år, men tror fortsatt at de ulike syklusene kan ha mindre innvirkning på klimaet.

Solen kan også ha en indirekte effekt på klimaet, for eksempel gjennom å påvirke hav, sjøis og forhold i stratosfæren.

– De mulige indirekte effektene av solvariasjoner er dårlig forstått, så her trengs mer forskning. Siste ord er definitivt ikke sagt om mulig link mellom sol og klima, sier Otterå.

Den effekten solen eventuelt har, ser ut til å drukne i effekten av klimagassutslipp, avslutter solfysiker Hansteen.

– Det er viktig å få med seg at koblingen mellom solaktivitet og klima ikke er spesielt sterk.

Solflekker tegnet av Galileo Galilei

SLIK TEGNET GALILEO GALILEI SOLFLEKKER: 23, juni 1613 observerte Galilei flekker på solen og laget denne tegningen. Galilei var en av de første til å dokumentere solflekker – et arbeid som har fortsatt helt frem til i dag.

Foto: The Galileo Project/M. Kornmesser
To ulike grafer for solflekkaktivitet

KOMMER TIL ENIGHET: Den øverste modellen viser hvordan to ulike måter å beregne solflekker på sprikte. Etter at forskerne har ryddet i tallene blir det to grafene nesten helt like.

Foto: WDC-SILSO