40 graders temperaturforskjell i Sør-Norge

Høytrykk og fønvind ga Vestlandet en tidlig vår natt til onsdag.

Svelgen

VARMEST I LANDET: Industribygden Svelgen i Bremanger hadde hele 11,5 grader natt til 10. januar. Natten var het på hele Vestlandet.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Både i Svelgen og på Kråkenes fyr, begge i Sogn og Fjordane, ble det målt hele 11,5 grader i makstemperatur natt til 10. januar.

Også resten av Vestlandet hadde en het natt, årstiden tatt i betraktning. På Austevoll kom kvikksølvet opp på ti grader og i Bergen 9,5.

Til sammenlikning var det minus 28,4 grader både på Leirflaten i Oppland og i Folldal i Hedmark, med Røros (-28,3) og Tynset (28,1) like bak.

– Dette er en klassisk fønvindsituasjon. Det er spesielt, men ikke så uvanlig som man skulle tro, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid.

– Våknet flere ganger på grunn av varmen

I Svelgen var Tommy Mundal og hans samboer blant de som merket varmen godt natt til onsdag.

Tommy Mundal

SLET MED SØVNEN: Tommy Mundal og hans samboer våknet flere ganger på grunn av varmen.

Foto: Privat

– Vi våknet flere ganger i natt fordi det var uvanlig varmt. Samboeren min bemerket det flere ganger. Da vi stod opp i morges, kjente vi det godt på hele huset at temperaturen er en helt annen enn den pleier på denne årstiden, sier Mundal.

Forklaringen er at varmluft i høyden blir presset ned av et sørøstlig vindfelt.

Når den tørre luften synker nedover, stiger temperaturen med ca. én grad for hver hundre meter den synker.

Det gjør at det ofte er dalfører, som Svelgen, som får de høyeste temperaturene når det oppstår fønvind.

– Vinden er drevet av et høyttrykk i øst, som blokkerer for lavtrykkene i vest. Varmluften «flyter» over kulden på Østlandet men slår ned på Vestlandet grunnet turbulens. Turbulensen oppstår på lesiden av fjellene, sier Fagerlid.

Laster Twitter-innhold

Langt unna både varme- og kulderekord

Geir Ottar Fagerlid

– IKKE REKORD: Det er langt igjen til varmerekorden for januar ryker, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid.

Foto: Meteorologisk Institutt

Selv om Svelgen og Kråkenes fyr begge var oppe i tosifret med go margin i natt, er det langt igjen til rekorden. 28. januar 1998 ble det målt 17,9 grader i Tafjord i Møre og Romsdal.

Den rekorden ryker i alle fall ikke kommende natt. Varmen ser ikke ut til å fortsette.

– Så snart vinden avtar, er det tilbake til normale januartemperaturer. Det vil skje allerede onsdag kveld. Da kan vestlandskysten vente seg null til fem grader, sier meteorologen.

Hvis du lurer, så er -28,4 også langt unna rekord for «kuldehullet» Leirflaten. Her er en reportasje fra januar 2013, da det ble målt 34 minusgrader på stedet:

Kulde, leirflaten, heidal, kulderekord, gård, krevende, temperatur, temperaturen, natur, naturen, vakker, vakkert, - 30, 30 minus, målestasjon, Leirflaten, rekord, vinter, Elva Sjoa

Kulderekorden for januar innehas fortsatt av Engerdal i Hedmark , hvor det i 1987 ble målt 47 iskalde minusgrader.

Temperatur