Svalbard på vei mot solid varmerekord for 2016

Varmen setter sitt tydelige preg på øyriket i nord, og stadig oftere ligger temperaturen over vippepunktet på null grader.

Ny-Aalesund research station

BAR BAKKE: Snøen lar vente på seg på Svalbard i år. Regn og mildvær har utløst flere jordras nå i oktober.

Foto: STAFF / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det skulle vært tørr og kald vinter der nå, men bakken er fortsatt bar og det er stort sett regn som kommer fra oven.

Leif Magne Helgesen

MILDT OG VÅTT: – Dette er ikke det klimaet folk har kommet for å oppleve, sier prest Leif Magne Helgesen på Svalbard.

Foto: Torbjørn Johnsen

– Vi opplever det fysisk på kroppen at klimaet er i endring, sier prest i Svalbard kirke Leif Magne Helgesen.

Særlig i oktober har mildværet vært merkbart. Denne måneden har det også kommet fire ganger mer regn enn vanlig. Det er ny månedsrekord.

– Svalbard har blitt en miniatyr av Bergen. Vi må begynne å kjøpe regntøy og slike ting som folk handler på fastlandet, sier presten og forklarer at snøen burde ha lagt seg allerede i september.

Veien til Endalen er stengt på grunn av masser på veien.

RAS: Regnet har utløst flere ras og ført til stengte veier i oktober.

Foto: TROND OLSEN, FYSSELMANNSFØRSTEBETJENT / SYSSELMANNEN PÅ SVALBARD

Kan bli varmeste året noensinne målt

Vanligvis er det 6,7 minusgrader på værstasjonen på Svalbard lufthavn i gjennomsnitt i løpet av et år. Enn så lenge er det 2006 som har varmerekorden med 1,6 minusgrader.

Sannsynligvis blir 2016 det nye rekordåret, men det hele avhenger av været i november og desember, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

– Så vidt jeg kan se, vil selv to måneder som er så kalde som det kaldeste Svalbard lufthavn har opplevd de siste ti årene, være nok til å tangere rekorden fra 2006.

Sikker rekord: Antall dager uten frost

Vinder og hav gjør at Svalbard generelt er mindre kald enn beliggenheten skulle tilsi. Bare noen graders oppvarming kan få temperaturen til å vippe over nullpunktet.

– Dette gjør Svalbard ekstremt sårbart, sier presten som forteller om sjøis som forsvinner fra fjordene, og om dyr som dermed mister mattilgang og viktige leveområder.

– I Antarktis ligger temperaturen gjerne på 40 minusgrader og da har ikke noen graders oppvarming mye å si, men det har det her på Svalbard.

Dette året har minusgradene virkelig glimret med sitt fravær. Jostein Mamen kan garantere ny minimumsrekord av frostdager – og kanskje blir summen under 200 dager når han summerer opp ved årsskiftet.

Håp og blålys samtidig

Arktis er den delen av verden som merker klimaendringene best: Oppvarmingen skjer dobbelt så fort her som andre steder.

Leif Magne Helgesen har bodd her i ti år og er blant dem som har engasjert seg i klimasaken, Han har arrangert klimagudstjeneste i det fri og skrevet leserinnlegg i avisene.

Denne fredagen gir han også ut CD, sammen med Svalbard kirkes trio, hvor en av låtene handler om isen som smelter.

– Det som bekymrer meg er at utviklingen ser ut til å gå raskene enn det forskerne har advart mot. Jeg liker ikke å svartmale – slikt har det vært nok av fra kirkens side. Vi må holde på håpet samtidig som blålyset må være på, avslutter Helgesen.

Svalbard kirkes trio

SVALBARD KIRKES TRIO: Har laget låten 'Isen smelter'.

Foto: Marianne Lystrup