- Vrient å melde sommervær

Stemte ikke værvarslene i sommer? Ble det pøsregn i stedet for sol? Sjekk tipsene om hvordan du kan få et best mulig varsel på yr.no.

Sommervær - regnbue over Mosvik, Aurora Pauline fra Hemnesberget og meteorologidirektør Jens Sunde
Foto: Tor Berre, NRK, Tor Magnor Furuhatt, Therese Gruehagen, met.no

Jens Sunde

- Dette er svakheter som finnes på nesten alle værtjenester på nett. Vi jobber med at yr.no skal bli enda bedre, sier meteorologidirektør Jens Sunde.

Foto: Therese Gruehagen, Met.no / NRK
Sommermat

Risikosport: Har du planlagt grillfest mellom bygene, basert på et 'time for time'-varsel i sommer?

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Noen har kanskje opplevd å få grillfesten ødelagt av overraskende regnvær denne sommeren. Etter å ha blirr «lovet» solskinn av værtjenester på nettet har kanskje tvilen meldt seg:

Er ikke værtjenestene på nett til å stole på?

Uforutsigbar værtype

Det er særlig bygeværet som har vært vanskelig å varsle nøyaktig denne sommeren. Det bekrefter meteorologidirektør Jens Sunde ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Sunde forteller at store deler av Norge i år har hatt ustabilt sommervær, med sol og intenst regn om hverandre. Sammenliknet med store lavtrykksystemer som dominerer nedbøren mesteparten av året er sommerbygene små og har kort levetid.

- Dette været er vanskelig selv for erfarne meteorologer, forteller Sunde.

Meteorologene vet som regel at det er stor sannsynlighet for byger og torden, men å si nøyaktig flere timer i forvegen hvor og når bygene oppstår er vanskelig.

Varselet forandrer seg

Alle automatiserte nettværtjenester som tilbyr lokalt ”time for time”-varsel må nødvendigvis plassere bygene på kartet. På grunn av usikkerheten ved bygeværet kan varselet endres betydelig hver gang det oppdateres, i følge Sunde. På yr.no oppdateres varselet to ganger i døgnet.

I vinter og i vår traff yr.no svært godt når det ble varslet regn. Grunnen er rett og slett at regnet hang sammen med store lavtrykk som var flere hundre kilometer i utstrekning.

- yr.no er god til å varsle vår-, vinter og høstvær. Det er atskillig vanskeligere med lokale byger på sommeren, sier Sunde.

Vil gjøre yr.no enda bedre

Sunde forteller at de nå arbeider med tekniske forbedringer og med å legge inn ”menneskelig erfaring” i systemet bak yr.no. Det vil si at meteorologene kan justere det automatiserte varselet, for eksempel når det er fare for lokale byger og torden.

At så mange mennesker bruker og stoler på yr.no har satt fart i Meteorologisk institutt sitt arbeid med å gjøre varslene enda bedre, i følge Sunde.

- yr.no er et it-system som ligger foran andre tilsvarende systemer. Likevel vil vi gjøre værvarslene enda bedre. Folk skal føle at de får den værinformasjonen de har rett på.

Les mer: Meteorologene forutså at sommerværet kunne by på problemer.